tiistai 29. marraskuuta 2016

NEPAL 14.9-12.10.2016 ||





pe 16.9.
Aamusta ylös ja lähdettiin kohti EPSAa. Kävelyä jokunen kilometri ja välikahvit, oli hyvää. Vihreällä bussilla jatkettiin matkaa, kukaanhan ei tietysti tarkkaan osannut kertoa mihin pitää jäädä. Väärä bussihan meillä oli mutta matka taittui lopulta hyvin pienessä taksissa sylikkäin. Aivan hirveää liikennettä, huh kun kaikki painaa menemään, nopeimmat elävät –taktiikalla. Ihmiset ylittävät tiet miten sattuu, koska muu ei auta. Skootterit ja moottoripyörät ajavat mistä mahtuvat. U-käännöksiä tehdään keskellä tietä ja sitä rataa, tööttiä ei ainakaan säästelty yhtään, välillä tuntu huvikseenkin soivan.  Saasteinen ja pölyinen ilma kyllä on.
Ennen EPSAa meitä oli vastassa Shaira, nepalilainen nainen, joka on Suomessa opiskellut lähihoitajaksi. Oli siis paikallinen suomea puhuva opas.
Kävimme syömässä paikallisten ruokaa momoja. Taikinaan kääritty joko puffaloa, kasviksia, juustoa yms.

EPSA: ihania iloisia ja ystävällisiä ihmisiä. Tekivät käsitöitä paljon ja myyvät niitä. Omistajan kanssa lähdettiin katsomaan ”30min” kävely matkan päähän uutta tonttia ja rakennusta, johon uusi EPSA valmistuu. Matkalla oli paljon kulkukoiria, lehmiä, kanoja, kaikkea mahdollista tiellä. Maanjäristysalueen läpi käveltiin ja sen kyllä huomasi. Sääliksi käy.
Saimme kuulla kulttuurista ja tavoista täällä. Meille kerrottiin karuja tapauksia kuinka nainen on kuin väline. Naisilla ei ole suurta arvostusta ja he joutuvat tekemään kaiken työn kotona sekä jos on itse töissä. Ne vahvat ja itsenäiset naiset, jotka haluavat toteuttaa unelmaa, perustaa oman firman, heidät yleensä hylätään tai leimataan. Jos on jokin sairaus esim. Down, heitä ei hyväksytä vaan ajetaan pois kotoa ja pahimmassa tapauksessa joutuvat kokemaan väkivaltaa. Kehitysvammaisuus luokitellaan mielenterveys ongelmaksi.

Majoitukseen päästyämme teimme yhdessä ruokaa ja tutustuimme paremmin toisiimme. Nauroinkin heille sitä, että kaikki voisivat olla äitejäni. 

la 17.9.
Nepalilaisten vapaa päivä, ensimmäisenä ei ihan tulisi mieleen käydä kirkossa. Mutta me olimme klo 8 alkavassa kristittyjen jumalanpalveluksessa. Olihan se erilainen kuin Suomessa, kuoro lauloi laulut, mutta oli myös saarnaa. Paikallisten mielestä tämä oli rauhallinen jumalanpalvelus. Toki siellä oli niin pitkiä saarnoja, että tuli itsekin kokeiltua kuin hyvä niillä penkeillä on nukkua. Me esittäydyimme koko seurakunnalle, nimi ja mistä olemme. 

Tapasimme kirkossa ryhmäläisen tuttavia, suomalaisia, jotka asuvat Nepalissa. He tulkkasivat meille jumalanpalvelusta, koska se oli nepaliksi. He tulivat sen jälkeen majoitukseemme kahville.
Kertoivat heidän lähetystyöstään ja mikä heidän roolinsa on täällä. Mielenkiintoista kuultava ja kun he ovat molemmat lääkäreitä ammatiltaan.
Myöhemmin tuli Rajendra käymään ja kertoi itsestään ja työstään, mitä tekee päihdekuntoutujien kanssa. 
Kävimme myös katsomassa Patan alueen kuninkaiden entisiä asumuksia. Ennen Kathmanduu oli jaettu kolmeen osaan niin kuin Suomessa Helsinki, Vantaa ja Espoo. Jokainen oli kuningaskuntia ja niiden temppeleiden ja asumuksen rakennukset ovat paikallaan, maanjäristyksen hieman niitä rikkoneen.
Karua kävellä kaduilla, kun kanat ovat häkissä ja kuolleita pöydällä, sama vuohien kanssa, haju on aivan hirveä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti